De regio Utrecht beschikt over een enorme innovatiekracht op het gebied van oncologie. Hoe zien onze innovaties eruit? Hoe zorgen we ervoor dat ze zo snel mogelijk beschikbaar zijn voor patiënten? En hoe vertalen we ze naar de ‘zorg van morgen’? Dat laten we zien tijdens het oncologiecongres Think Utrecht! op 22 juni 2023.
Steeds meer mensen krijgen de diagnose kanker en leven met de gevolgen daarvan. Door innovaties binnen de oncologie zijn de overlevingskansen en levenskwaliteit van kankerpatiënten gelukkig enorm gestegen. Tijdens Think Utrecht! staan we uitgebreid stil bij die innovaties en hoe we daarmee de zorg van morgen een boost geven. Het congres wordt geopend door Hans Oosters, Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht.
Regio Utrecht is innovatief
Internationaal wordt de regio Utrecht als toonaangevend gezien vanwege haar research en innovaties op het gebied van oncologie. Denk bijvoorbeeld aan ons onderzoek met organoïden (‘mini-orgaantjes’), immunotherapie en herstel na kanker. De MR-linac is een andere Utrechtse uitvinding die inmiddels wereldwijd wordt gebruikt. Met dit apparaat kunnen tumoren preciezer en in minder sessies worden bestraald door ze tijdens de ingreep continu in beeld te houden. Door deze behandeling is radiotherapie voor patiënten veel minder belastend geworden, en hoeven zij ook minder vaak een ingrijpende operatie te ondergaan.
Maak kennis met topwetenschappers
Om onderzoeksresultaten te ‘vertalen’ naar innovaties, werken academische en private partijen continu samen. Al onze innovaties zijn te danken aan artsen, wetenschappers, patiënten, beleidsmakers en bedrijven die de handen ineen hebben geslagen. Zo is de MR-linac in het UMC Utrecht samen met Philips en Elekta ontwikkeld. Tijdens Think Utrecht! laten wij bezoekers graag kennismaken met enkele van onze topwetenschappers en hun innovaties.
Sharing is caring
In het kader van het Integraal Zorg Akkoord is uiteraard belangrijk: hoe maken we al onze innovaties geschikt voor de ‘zorg van morgen’, die ook duurzaam, betaalbaar én ‘bemensbaar’ moet zijn? In de regio Utrecht doen we dit vanuit Oncomid (Oncologie Midden-Nederland), het hechte samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen in Midden-Nederland, ondersteund door het Citrienfonds en IKNL.
Onze kennis, kunde en innovaties op het gebied van zorg én onderzoek blijven zo niet beperkt tot één ziekenhuis, maar worden doorlopend, multidisciplinair en gelijkwaardig gedeeld. Oncomid is het fundament van onze innovaties. De patiënt staat hierbij centraal, en hij/zij krijgt altijd de juiste zorg op de juiste plek. Dit sluit naadloos aan op het Integraal Zorg Akkoord (IZA).
Discussieer mee
Tijdens ons congres gaan wij dieper in op de ‘zorg van morgen’ en hoe wij daar nu al regionaal succesvol vorm aan geven. Prof. dr. Hans Nijman (door minister van VWS Ernst Kuipers aangesteld als kwartiermaker ‘netwerk- en expertzorg kanker’) zal de aftrap geven voor een inhoudelijke paneldiscussie: hoe zorgen wij voor passende zorg in het kader van IZA?
Aanmelden?
Benieuwd naar de innovatieve kracht van Utrechtse kankeronderzoekers? Meer weten en meedenken over de zorg van morgen? Kom dan langs tijdens Think Utrecht!. Aanmelden kan hier, op de website van het congres. Daar staan ook het uitgebreide programma, interviews met sprekers en nog meer informatie.